Jajko w diecie dziecka- Pomysł na śniadanie
Jajko, a szczególnie żółtko jaja kurzego, to cenne źródło tłuszczu, kalorii, a przede wszystkim żelaza i witamin z grupy B. Dlatego bez wahania, powinniśmy włączyć je do jadłospisu, naszego dziecka. Jajko możemy zacząć podawać niemowlakowi już w 7 miesiącu. Nie musimy również oddzielać żółtka od białka, możemy od razu podawać całe jajo. Pamiętajmy jednak, że jaja należą do pokarmów o potencjalnie, najbardziej uczulających właściwościach. Dlatego wprowadzajmy je ostrożnie, sprawdzając czy dziecko je akceptuje i dobrze toleruje.
Jednak włączenie jajek do jadłospisu dziecka, to już nie taka prosta sprawa. Dzieci często nie lubią jajek, nie zawsze jest możliwość dodania go do zupki, albo po prostu, jak w naszym przypadku ten sposób nie jest absolutnie tolerowany. Co zrobić w takim wypadku? Poniżej podam kilka przepisów, na proste i smaczne śniadania z wykorzystaniem jaj.
Babeczki śniadaniowe:
Składniki:
- 4 jaja
- papryka czerwona- mały kawałek
- kila różyczek brokułu
- 50 dag sera żółtego
- szczypta soli, pieprz, bazylia
Jajka rozbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem lub miksujemy. Dodajemy szczyptę soli do smaku, pieprz, zioła. Brokuła gotujemy na parze, ok 3 minuty. Następnie drobno go kroimy, podobnie jak paprykę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Formę do muffinek smarujemy masłem i wykładamy do niej warzywa. Na warzywa wsypujemy ser. Na koniec wlewamy masę jajeczną. Babeczki pieczemy ok 20 minut, w temp. 180 stopni. Gotowe!
Babeczki idealnie nadają się do BLW.
Domowy budyń na mleku modyfikowanym:
Składniki:
- 180 ml wody
- 6 miarek mleka modyfikowanego
- żółtko jaja kurzego
- łyżeczka masła
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2/3 wody zagotowujemy z masłem, natomiast w pozostałej części wody, mieszamy żółtko z mąką ziemniaczaną. Do gotującej się wody, wlewamy żółtko z mąką. Ciągle mieszamy, tak aby powstała kremowa masa, bez grudek. Gotujemy około 2/3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy otrzymany budyń osiągnie odpowiednią temperaturę, dodajemy mleko modyfikowane rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Budyń gotowy! Podajemy dziecku po skończonym 6 miesiącu życia.
Taki budyń możemy przygotować również na zwykłym mleku. Wtedy zamiast wody, używamy mleka. Możemy do smaku dodać np. cynamon, sok z malin.
Kluseczki lane z owocami:
Składniki:
- 1 żółtko jaja kurzego
- 1 łyżka mąki pszennej/ może być również mąka owsiana
- starta gruszka/ jabłko/
Żółtko wrzucamy do szklanki, dodajemy łyżkę mąki i mięszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. W rondelku zagotowujemy niewielką ilość wody i delikatnym siurkiem wylewamy żółtko z mąką. Chwilkę gotujemy, następnie odcedzamy i dodajemy do startego jabłka lub gruszki. Jeżeli kluseczki wychodzą za rzadkie, należy dodać więcej mąki. Kluseczki możemy gotować również na wywarze z mięsa i warzyw. Możemy podawać dziecku po skończonym 6 miesiącu życia.
Kluski kładzione z serka homogenizowanego:
Składniki:
- serek homogenizowany
- 1 żółtko
- +/- 2 łyżki maki pszennej
- jabłko/banan/gruszka
Serek homogenizowany wykładamy do miseczki. Dodajemy żółtko (możemy dodać żółtko i ubite ze szczyptą soli białko- ja jednak preferuję szybszy sposób) i około 2 łyżek mąki pszennej. Jeżeli konsystencja jest zbyt lepka, to dodajemy więcej mąki. W garnku zagotowujemy wodę. Na łyżeczkę nabieramy powstałą masę i rzucamy na wrzątek. można pomagać sobie drugą łyżeczką. Kluski gotujemy ok 1 minuty po wypłynięciu. Odcedzamy i podajemy z musem owocowym, jogurtem lub polane masełkiem i posypane cynamonem. Takie kluseczki, jako śniadanko podawałam dopiero po skończonym 12 miesiącu, ze względu na serek homogenizowany.
Smacznego!